Anız yakmak zararlı mı değil mi?

Çevre mühendislerinden "anız yakmayın" çağrısı

Anız yakmak zararlı mı değil mi?

Çevre mühendislerinden "anız yakmayın" çağrısı

Anız yakmak zararlı mı değil mi?
27 Ağustos 2019 - 17:19

Yurtta özellikle çiftçiler tarafından yapılan anız yakma eylemi, bir çok vatandaşı anız yakma konusunda meraka itiyor. Anız yakmak zararlı mı yoksa faydalı mı? Çevre mühendisleri bu konuda vatandaşlara anız yakmayın çağrısında bulundu.

Toprağın yüzeyinde oluşan 2,5 cm kalınlığındaki bölüm zirai olarak, bitkisel toprak diye adlandırılır. Bu bitkisel toprak, bitkinin büyüyüp gelişebilmesi için gerekli mineraller ve vitaminler açısından zengin bir tabakadır. Bu 2,5 cm'lik bitkisel toprağın oluşumu yaklaşık 100 yıllık bir zaman alır. Anızın yakılması sonucu da bu kısım yüzde 90 ila yüzde 100 oranında zarar görür.

Anız, tarlalarda üretim yapıldıktan sonra ekinlerin toplanıp biçildikten sonra tarlanın üzerinde ve toprağın altında kalan küçük kök ve saplara denmektedir. Tarımsal alanda ekinlerde toplandıktan sonra bu kökleri temizlemek zor olduğundan dolayı birçok çiftçi bunları yakarak toptan çözüm üretmektedir.

Anızın yakmanın sebepleri konusunda, ekinlerin sap ve köklerinin karbon ve azot boyutu öteki organiklere nazaran fazla olması, bunun çözümünde de daha gecikmeli ayrışma sağlamasıdır. Bunun yanı sıra kültür nebatlarına ziyan olacak zararı dokunan canlılara besin ve durak kaynağı görevi görmektedir. Anız yakmanın zararlarından bahsedecek olursak, yakım zamanında sıcaklığı fazla seviyede yükselen topraktaki yeşillenme ve ayrışma gibi olayları uygulayan faydalı canlıların ziyan olup ve bu sebeple toprak verimi de düşmektedir.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, anızların yakılmasının canlı yaşamını, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Doğan, anız yakılmasıyla hem doğanın hem de çevrenin tahribata uğradığını, aynı zamanda havanın sağlığı tehlikeye atacak düzeyde kirlendiği uyarısında bulundu.
 
Anız yakılmasının toprağa organik madde açısından katkı sağlayan kısmın ortadan kaldırılması, birçok canlının ölmesi anlamına geldiğini anımsatan Doğan, bu durumun toprağın veriminin azalmasına da neden olduğunu kaydetti.